Pagina's

dinsdag 11 augustus 2020

Bee happy

Hallo allemaal,
Weten jullie allemaal van de bloemetjes en de bijtjes? Hahaha .... dan bedoel ik niet dat ene, hoor. Ik zal jullie precies uitleggen hoe dat lekkere zoete boterhambeleg ontstaat, namelijk honing.
Bijen maken honing van het nectar dat ze in bloemen vinden. De werksterbijen vliegen heen en weer van de korf naar de bloemen. Als ze de nectar uit een bloem zuigen komt er stuifmeel op hun lijf. Wanneer ze een andere bloem bezoeken kan dat stuifmeel de andere bloem bevruchten. De bij zuigt nectar op in de maag om het naar de korf te brengen. Bij de korf geeft de werkster de nectar aan een andere bij door, door het uit te spugen. De andere bij kauwt erop en stopt de nectar in een honingraat. Ze droogt het met haar vleugels om het nog wat dikker te maken. Zo wordt het uiteindelijk honing. De bijen blijven heen en weer vliegen om de honingraat te vullen. Als een cel in de raat vol is wordt het door een bij afgedekt met bijenwas. 
Wat een biologie, hè? Zo zie je maar hoe belangrijk ze zijn voor de natuur. En nu ook voor onze hobby. Met het polybesastencil van Jocelijne kun je nu een bij maken om vrolijke kaarten te maken met deze nuttige beestjes, kijk maar mee. Op het internet heb ik een kleurplaat opgezocht van een bijenkorf en die als mal gebruikt om de basis van mijn kaart te maken. Deze is van zwart en bruin kraftkarton en pastelgeel papier. De bij kun je heel makkelijk "overtrekken" en de verschillende onderdelen eventueel op kleur brengen en in elkaar zetten. De tekst is zelf gemaakt.

De grasranden kennen jullie misschien wel, met "No End". Deze kun je oneindig aan elkaar blijven stansen. Dus geen last van lelijke plakranden. Hoe handig is dat? De minibloempjes zijn eigenlijk de bloempjes van de seringmal. Multifunctioneel dus!


Nu heeft Jocelijne ook al een tijdje de Tumblefriends. Dat is een setje met basismalletjes, waarmee je allerlei dieren kan maken. Klik hier om allerlei voorbeelden te zien. Ik heb twee mini bijtjes in elkaar gezet en eentje een brilletje gegeven. Schattig hè? De leuke wolkjes zijn ook een polybesastencil, zie hieronderaan mijn post. Deze kun je natuurlijk met distressinkt een kleur geven of bewerken met structuurpasta of zoals ik heb gedaan, "overtrekken" en uitknippen en dan pas met beetje inkt bewerken. Tussendoor op hetzelfde stencil zie je ook de optie om sterren toe te voegen. Misschien voor een sterrenhemel?

Zien jullie nou hoe nuttig ze zijn? hihihi...Een vrolijke en zonnige kaart met een nog een gratis lesje biologie. Lol...!
Bedankt voor het langskomen, fijne dag en tot de volgende keer.
Gebruikte materialen:
6002/0846 Polybesastencil A4 - Mixed Media - Wolken + sterren
6002/0896 Polybesa stencil - Jocelijne - Bijtje Bee
6002/1405 Snijstencil - sering
6002/1429 Snij-debosstencil - NoEnd grasborder
6002/1453 Snijstencil-kleine gras border
8013/0141 Papierset wit
8013/0169 Papierset groen
8013/0170 Papierset donkergroen
8089/0204 Kraft papier bruin
8089/0242 Kraft papier zwart

2 opmerkingen: