Pagina's

vrijdag 3 juni 2016

Tutorial inkleuren met de brushmarkers...

Hallo allemaal,

Sinds kort heeft Joy!Crafts ook de brushmarkers in het assortiment en wat kleuren ze fijn!
Om te laten zien hoe je een mooi resultaat met deze markers krijgt, heb ik een fototutorial voor jullie gemaakt.

Om te beginnen stempel je je afdruk met Memento. Dit is een dye inkt die goed werkt in combinatie met alcoholmarkers, zoals de brushmarkers. Wanneer je met een watervaste inkt zoals bijvoorbeeld Stazon of Archival stempelt loopt de inkt uit wanneer dit in aanraking komt met de alcohol uit de markers. Je stempelt op dcp papier. Dit is glad papier. Het papier waar ik op kleur is het Neenah Classis Crest Card of dcp papier van Claire Fonataine, maar er zijn ook andere merken die prima kleuren. Probeer het uit. Het metallic karton van Joy!Crafts werkt ook goed in combinatie met de brushmarkers. Maar gebruik geen linnenkarton om op te kleuren. Dit is te poreus en zuigt je markers leeg.


Om je afdrukje in te kleuren gebruik je een combinatie van minimaal 3 markers. Je hebt een donkere en lichte kleur nodig en een kleur die daar tussen zit. Om wat meer diepte te krijgen gebruik ik vaak nog een grijze tint. Voor dit afdrukje is mijn combinatie warm grey 5 (WG5), royal blue (V264), cyan (C847) en cadet blue (B336).

Het mooiste resultaat krijg je door in verschillende lagen te werken. De fout die de meeste mensen maken is door maar 1 laag van met een paar verschillende tinten te kleuren of door maar met 1 tint te werken. Hierdoor krijg je alleen maar strepen (met een paar tinten) of een egaal ingekleurd vlak (met 1 tint). Het is juist belangrijk om de tijd te nemen om je afdrukje mooi in te kleuren. Dit kost wat tijd, maar je krijgt wel het mooiste resultaat.
Nog een fout die gemaakt wordt is te denken dat je met blender de kleuren kunt blenden. In de blender zit alleen alcohol met een kleurtje. Met de blender vervaag je de kleuren maar het echte blenden doe je met de verschillende tinten en deze laag over laag te gebruiken.

Nu gaan we beginnen om dit afdrukje in te kleuren.
Je begint het 1e onderdeel te kleuren. Bij een bloem kleur ik blad voor blad om het mooiste resultaat te krijgen. Dus eerst 1 blad helemaal inkleuren voordat je aan de volgende begint.
Als eerste kleur ik het hele blad in met mijn lichtste kleur (B336). Dit zorgt ervoor dat het papier al een beetje verzadigd is en de lagen die je er over zet beter blenden.

Nu gaan we de 1e laag met kleuren opzetten. Ik werk van donker naar licht.
Deze laag is om aan te geven waar je welke tint wil hebben.
Ik zet eerst de schaduw op met WG5.

Daarna ga je met een tint lichter (V264) een klein stukje over het laatste deel van de WG5 en je kleurt een stukje verder.

Nu ga je weer een tint lichter. Je kleurt met de C847 een klein stukje over de V264 en weer een stukje verder.

Als laatste kleur je de rest in met B336. Je begint een klein stukje over de C847 en kleurt dan de rest van het blad in.

Nu gaan we al die stappen weer herhalen. Wanneer je er een donkere tint zoals de WG5 bij hebt, laat je deze vanaf nu achterwege.
Je begint weer met de schaduw op te zetten maar nu doe je dat met V264. Je kleurt dit over het stukje waar je in de 1e stap met WG5 hebt gekleurd.

Nu kleur je met C847 een stukje over V264 en weer een stukje verder.

Daarna kleur je met de B336 een stukje over de C847 en kleur je de rest van het blad in.

Deze laatste stappen herhaal je tot je tevreden bent.

Een manier om te zien of je het juiste papier hebt om op in te kleuren, is door aan de achterkant van je papier te kijken.
Wanneer je dit zit hoef je daar niet van te schrikken. Dit is juist goed en het is een teken dat het papier goed blend. Wanneer het aan de achterkant niet door je papier komt, zal het waarschijnlijk aan de voorkant door de lijnen lopen. Dan is je papier dus niet goed om op te kleuren met alcoholmarkers.

Kleur het afdrukje verder in. De bladeren heb ik ingekleurd met WG5, G756, G267 en G178.

Dit is het resultaat wanneer het hele afdrukje ingekleurd is.

Als je het mooi vindt kun je er met een andere kleur (bijvoorbeeld een lichte grijstint) een schaduw om kleuren.
In dit geval gebruik ik cool grey 2 (CG2) en de blender voor de schaduw.
Ik werk in kleine stukjes. Steeds kleur je een stukje met de CG2 en dit vervaag je met de blender. Zo ga je langs het hele afdrukje. Door de schaduw komt de bloem wat verder naar voren. En je kunt er ook kleine foutjes mee weg werken.

Dit is dan het uiteindelijke resultaat en nu kun je het afdrukje verwerken op een kaart of een projectje.

Ik heb het afdrukje verwerkt op een label. Voor de basis heb ik kraft gebruikt met daarop het witte metallic cardstock en een velletje blauw geruit dessinpapier uit het papierblok bakery.
De vlinder heb ik gestanst uit metallic cardstock en daarna ook ingekleurd met de brushmarkers. Hiervoor heb ik dezelfde kleuren gebruikt als voor bloem, behalve de WG5 omdat het anders te donker werd. Dit geeft ook een mooi effect toch?

Hier de tekst die op het uitschuifbare label staat. Deze heb ik gestempeld op het metallic cardstock.

Materialenlijstje:
1201/0006 Lin & Lene rand hart
6002/0511 C&E stencil – Lang uitschuifbaar (2st)
6002/0553 3D stencil – 2st. Vlinders
6002/0555 Snijstencil – Kaartmodel vierkant + sierstencils
6011/0033 Papierblok bakery
6020/0002 zelfklevende parels
6300/0504 Decoratie
6370/0051 Artifical flowers
6410/0059 Clear stamp – Lillies nr.2
6410/0410 Clear stamp – Bannerteksten NL
8013/0101 Metallic cardstock papier Wit A5
8099/0206 Kraft papier
Brushmarkers WG5-V264-C847-B336-G756-G267-G178-GCG2-blender


  C0204045


2 opmerkingen:

  1. Mooi geworden en duidelijke uitleg! Groetjes Betha

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor deze handleiding! Duidelijke uitleg met een prachtig resultaat :)
    Groetjes, Manja.

    BeantwoordenVerwijderen